top of page

 (data volgen 2023 of 2024)

A3500D87-0708-4452-90A8-EA02C7D16186_1_105_c.jpeg

Reis mee naar Namibië
naar de weidsheid
en uitgestrekte, ongerepte, ongeschonden natuur.
Naar dat land, waar alles op de meeste plaatsen
nog groeit en leeft zoals in het begin der tijden.


We reizen rond in een 4x4 busje met een kleine groep vrouwen

(min 5, max 8 deelneemsters).

We slapen op campsites of in safari tenten

waar je alleen maar van kunt dromen,

temidden van de  wilde natuur,
waar we ons waarlijk kunnen verbinden

met hoe hoe de mensen ooit leefden,

met de dieren, de bomen en de Afrikaanse Aarde.

Een magisch avontuur

met buitengewone sterrenhemel

We reizen naar plaatsen waar mensen in de oertijd

rotstekeningen en -gravures hebben achtergelaten.

We reizen naar wildparken,

waar we ons hart verbinden met de wilde dieren;

antilopen zoals springbokken, kudu’s, oryxen, …
gnoes, giraffen, zebra’s, olifanten,

en roofdieren zoals luipaarden, cheeta’s, hyena’s en leeuwen.
 

We reizen ook naar plaatsen

waar we de mensen echt kunnen ontmoeten,

Stammen, zoals de Himba of de San-people;
kleine groepen oorspronkelijke bewoners van zuidelijk Afrika

die ons inwijden in hun tradities 

en waar de vrouwen met ons delen
over hun ceremonies en rituelen.

 

 

 

We reizen naar plekken

met bijzondere rotsformaties, 

waar de kracht van de aarde voelbaar is,  

waar de bomen ons helen,

waar we wandelen en ons verbinden.


En tussendoor is er ruimte voor ons eigen verhaal,

tijd om er te zijn voor onszelf,

of voor deelrondes in de cirkel.

Er is ook ruimte voor wat er om aandacht vraagt of wil gebeuren;

voor vuurceremonies, voor dans, voor …

 

We ronden af in Windhoek

waar je tijd hebt om te snuisteren op de Craft Market,

met talloze handgemaakte spullen

uit diverse regio’s van het land.
Souvenirs, kleine objecten als blijvende herinnering

aan deze reis,

aan deze bijzondere tijd samen.

Programma: zie verder

IMG_6179.jpeg
IMG_0146.jpeg
IMG_5948.jpeg
IMG_6008.jpeg
IMG_6023.jpeg

PROGRAMMA

 

Woensdag ....  Reisdag

We vertrekken in Zaventem of Schiphol met Ethiopian Airways (goede service!) via Addis-Ababa, Ethiopië naar Windhoek, Namibië.

 

Dag 1: donderdag
Na aankomst en passport control reizen met een 4x4 minibusje met chauffeur naar Weissenfels Guest Farm, op 110 km ten zuidwesten van Windhoek. Onderweg stoppen we om boodschappen te doen voor de eerste dagen om samen te koken. Weissenfels is een geweldige plaats om echt aan te komen. Door de rust en de uitgestrektheid van de natuur kan je hier bekomen na de reis. Hier kamperen we op de prachtige campsites in de wilde natuur. We slapen per 2 in ruime iglotenten met veldbed en matras, tenzij je een tent voor jezelf wilt mits meerprijs (op aanvraag). Het houtvuurtje van de ‘donkeys’ mogen we zelf aansteken om een warme douche te kunnen nemen. En er is een buitenkeuken met mooi uitzicht waar we samen kunnen koken en eten. Het is mogelijk hier al antilopen of zebra’s te zien.


Dag 2: vrijdag

‘s Morgens de zon hier zien opkomen is magisch. Na het ontbijt nemen we de tijd om in de cirkel samen te komen voor een deelronde, om elkaar te leren kennen en te voelen wat onze intentie zal zijn tijdens deze reis. We plannen de eerste echte dag in Nambië niet te vol, zodat je goed kunt aarden, maar we trekken tegen de avond wel naar het gigantische labyrint te midden van de wilde natuur, zodat we daarop kunnen lopen. Het labyrint was wat me aantrok in Weissenfels en me verzekerde dat dit een plek zou zijn met een goede vibe! ‘s Avonds komen we samen rond een vuur.
 

Dag 3: zaterdag

Na het ontbijt vertrekken richting Erongo gebergte, waar we op de Elephants campsite van Omandumba Bush Camp zullen verblijven. Het Erongo gebergte is van vulkanische oorsprong; de vulkaan was circa 140-150 miljoen jaar geleden voor het laatst actief. In het gebergte komen diverse ecosystemen samen, waardoor je verschillende antilopensoorten, zebra's en gnoes kunt tegenkomen, maar ook bijna 200 vogelsoorten! Behalve het prachtige landschap, staat het gebergte ook bekend om zijn rotstekeningen, die vele eeuwen geleden door San (Bosjesmannen) zijn aangebracht, wat ons herinnert aan de oorsprong en geschiedenis van de mens en over het leven in dit deel van Afrika. Het indrukwekkende granieten landschap van het Erongo gebergte maakt altijd iets wakker in mij. Dit oeroude gebergte, dat vooral uit ‘boulders’ bestaat, herinnert ons aan de diepe oerkracht in onszelf. Het is een geliefde plek voor iedereen die van natuur houdt. Na het opzetten van ons kampement maken we ons klaar voor een wandeltocht die voor iedereen goed te doen is en waarbij we ons verbinden met de kracht van de Afrikaanse aarde. Aan het einde van een avontuurlijke dag klauteren we nog even omhoog naar een plek met weids uitzicht over de omliggende vlaktes van Damaraland, om de zon te zien ondergaan.

 

Dag 4: zondag

Deze dag is ‘Open to Outcome’. Er zijn Hiking Trails, mogelijkheid tot een uitstap, om krachtstenen te kopen, … maar je kunt ook dicht bij jezelf zijn, wat tijd nemen om alleen te zijn, te relaxen, te lezen of in je dagboek schrijven. Daarnaast laten we ons vollopen met de vredige, pure, gezonde en magische natuurkracht die daar zo voelbaar is. En letten we ook op de tekenen en wat er zich aandient: ‘expect the unexpected!’

’s Avonds komen we al vroeg samen in de cirkel en rond een vuur is er ruimte om te delen, te zingen, te dansen, voor een ritueel, …
 

Dag 5: maandag

Vandaag staan we vroeg op want het zal een gevulde dat worden: na het ontbijt en het opbreken van het kampement rijden we richting Twyfelfontein, dat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco staat vanwege de  prachtige rotsschilderingen en -gravures! Als we langs Uis rijden komen we onderweg langs traditionele dorpjes waar nog Himba’s leven. Deze vrouwen wrijven hun huid in met een mengsel van rode aarde en boter om die tegen de zon te beschermen en ook hun haar, waardoor het die speciale okerrode kleur heeft. Ze weigeren iets te dragen dat ze niet zelf gemaakt hebben. We zullen kijken of we hier kunnen stoppen om een glimp op te vangen van het traditionele leven en rituelen van de Himba-tribes.

In het dorp van Twyfelfontein staat ons behalve de rotsgravures ook nog een verrassing te wachten, waar we graag wat tijd voor nemen.

We overnachten op de campsite van het mooie Madisa Bushcamp, waar een klein zwembad is, een uitstekende plek om van de zonsondergang te genieten, enz.

We sluiten de dag af bij het vuur met een verhaal of een workshop.

Dag 6: dinsdag

Vandaag hebben we een hele rit en ontdekkingsreis door verschillende delen van Namibië voor de boeg. We rijden naar Onguma ten Oosten van het Etosha National Park waar we op safari gaan! Dus we vertrekken meteen na het ontbijt. Onderweg komen we langs Khorixas, waar we op de lokale markt wat inkopen kunnen doen, maar ook langs Outjo, een modern stadje met ‘Deutsche grundlichkeit’. Het is een belangrijk kruispunt Oost-West en Noord-Zuid, dus het is goed ontwikkeld en er is een heel mooie bakkerij, waar we zullen stoppen voor een heerlijke cappuccino, eventueel met gebak. We zitten dan weer in een hele andere vibe, die ook deel uitmaakt van dit land. Maar als we hier niet te lang te treuzelen, kunnen we bij zonsondergang nog een ‘game drive’ doen in het natuurpark.

 

Dag 7: woensdag

Deze dag is voorbehouden om op safari te gaan. En dan vooral om werkelijk contact te maken met de dieren die hier nog in het wild leven. Behalve dat we onze verrekijkers en fototoestellen in aanslag zullen hebben, openen we ons hart om de dieren uit te nodigen om zich aan ons te laten zien en om ons met hen te verbinden en hen te bewonderen. We staan uiterst vroeg op, nemen ons ontbijt mee in de auto om bij het ochtendgloren al het park binnen te rijden, zodat we kans maken om roofdieren als leeuwen, luipaarden en cheeta’s te zien. Verder zijn er zeker olifanten, giraffen, zebra’s, gnoes (wildebeesten) en talloze antilopen zoals springbokjes, kudu’s, oryxen (het nationaal symbool van Namibië). Als we geluk hebben kunnen we ook een neushoorn gadeslaan. Deze zijn nog steeds erg bedreigd door stropers die het gemunt hebben op hun hoorn. Het voelt dan ook goed om samen heling te brengen op een daarvoor geschikt moment.

In de namiddag kunnen we relaxen in de mooie natuurcamping van Tamboti. Rond zonsondergang maken we nog een korte rit in het National Park waarna we een warme douche kunnen nemen en dineren in het prachtige restaurant van de campsite, met zicht op de waterhole waar soms wilde dieren verschijnen om te drinken.

 

Dag 8: donderdag

Vandaag maken we een road trip, nu weer naar een unieke plek dicht bij de grens van Botswana: Nhoma Safari Camp. Hier wonen mijn dochter Flora Blommaert, haar partner Moritz von Hase en hun 3-jarig dochtertje Indigo. Zij baten Nhoma uit en leven heel dicht met de San-community, die een paar honderd meter verderop woont in hun traditionele hutten. Zij zijn de oorspronkelijke inwoners van zuidelijk Afrika, die te herkennen zijn aan hun lichtere huid, kleine, fijne gestalte en hoge jukbeenderen. Die leven nog grotendeels als ‘Hunter-Gatherers’, dus als jagers-verzamelaars, hoewel dat ook niet meer echt houdbaar is. Het grondgebied van deze mensen is zo verkleind, net zoals bij de Native Americans in Noord- en Zuid-Amerika en de Arboriginals in Australië, dat hun oorspronkelijke traditionele nomadische leefwijze moeilijk of niet vol te houden is. Deze mensen zijn bijzonder vriendelijk en daardoor ook zeer kwetsbaar.

 

We blijven hier 4 nachten, want hier is bijzonder veel te beleven en te ervaren!

Op de campsite zijn er douches met warm water. We maken ons ontbijt en lunch hier zelf, maar we dineren in de lapa (het centrale gedeelte), samen met de andere gasten van het safari camp als die er zijn.

 

Hier bij Nhoma kwam ik op het idee van een Vrouwenreis in Namibië te organiseren: de tradities, healing dance (of trance dance) en de rituelen van deze San-people of Bushmen zijn zo interessant en inspirerend! En aangezien zij geen geschreven geschiedenis hebben verdwijnt er helaas samen met iedere persoon die overlijdt een hele bibliotheek aan informatie…

In april en november 2022 was ik hier om de reis voor te bereiden, zijn we o.a. samen met de vrouwen in hun traditionele rituelen gedoken en hebben we er ook één kunnen meemaken! Tijdens die reizen heb ik ook kunnen ervaren dat het slapen in tenten absoluut voor de mooiste natuur-ervaringen zorgde en er ook voor zorgt dat je weer helemaal in contact komt met de natuur.

 

Dag 9, 10 en 11: Vrijdag, zaterdag en zondag

We houden deze dagen dan ook open voor wat er zich aandient. Sabine & Flora zullen jullie op de hoogte brengen van alle mogelijkheden die er in de village of in de natuur rondom zijn; zoals bv een bushwalk met de vrouwen om kruiden, knollen, vruchten, noten enz te verzamelen, al naargelang wat er gevonden kan worden in dit seizoen; het maken van de traditionele bushcraft juwelen samen met de vrouwen; Healing Dance en ontmoeting met één van de healers; samen koken; een vrouwencirkel met de San-vrouwen; eventueel ook een vrouwenritueel; een bezoek aan het San-dalen project, dat werkgelegenheid verschaft aan een aantal mensen van de community; samen met ons groepje vrouwen in de cirkel zijn en/of verhalen vertellen rond het vuur; er zijn zo veel mogelijkheden, en bovendien behoort gewoon in het dorp tussen de mensen zijn, of van de zonsondergang genieten ook tot de mogelijkheden.

Zorg dat je wat cash bij hebt voor mocht je sandalen of bushcraft willen kopen.

Dag 12: Maandag 

We gaan weer op pad. Nu rijden we weer met ons 4x4 busje over de gravel roads naar Waterberg, weer een uniek stuk ongerepte natuur. Onderweg passeren we bij Grootfontein de Hoba-meteoriet. We kunnen hier stoppen om een bezoekje te brengen het grootste brok meteoriet dat ooit op aarde terechtkwam!

We verblijven in dit Natuurpark in safaritenten van de Waterberg Valley Lodge, op basis van 2 personen per tent, tenzij je een eigen tent wilt tegen een meerprijs. Ik ben hier op prospectie geweest en heb iets gedronken in het restaurant van de lodge met fabelachtig uitzicht over de vallei en de bergketens in hoefijzervorm rondom! Waw, wat een plek! Echt om te genieten!

Dag 13: Dinsdag 

Overdag maken we een trektocht langs de mooie hiking trails naar een bron. De plek straalt zo veel vrede uit dat je werkelijk kunt herbronnen! Onder de reusachtige bomen ervaar je ongetwijfeld de bijzonder helende kracht van de vallei. 
Tegen de avond stappen we in een open jeep voor een Rhino-safari.

Later dineren we in het open restaurant van de Waterberg Valley Lodge.

 

Dag 14: Donderdag

We stappen weer vroeg in ons 4x4 busje en vertrekken richting Windhoek, want oops! Het is zomaar de laatste dag van onze reis! Je hebt vast zin om souvenirs mee te nemen naar huis. Onderweg komen we langs Okanhandja waar er een mooie Craft Market is. Je krijgt hier wat tijd, maar ook niet te veel, want we rijden daarna nog door naar het Windhoek Craft Centre, waar nog veel meer leuke spullen zijn en ook een hippe bar, waar we kunnen lunchen of koffie drinken met of zonder een stuk taart (en ze hebben een geweldig aanbod!).

Windhoek is een moderne stad en er is niet veel interessants te bezoeken, maar als er tijd is gaan we nog langs de Gibeon-meteorieten. Het zijn brokken van een metaal-legering die nergens anders ter wereld voorkomt. Ze zijn ooit in het zuiden van Namibië terechtgekomen en er zijn er een aantal van in het stadscentrum tentoongesteld.

We overnachten bij Urban Camp; een campsite midden in de stad, in een luxe Safaritent! Het avondeten is niet inbegrepen, dus we zullen de mogelijkheden bekijken om te gaan eten; bijvoorbeeld bij het bekende Joe’s Beer Garden, of het stijlvolle Stellenbosch restaurant, of een andere plek.

 

Dag 15: Vrijdag

We hebben nog rustig de tijd om te ontbijten en voor een plons in het zwembad voor we deze bijzondere reis samen afronden in onze vrouwencirkel. Om 11:30 vertrekken we richting  luchthaven en vliegen we opnieuw via Addis Abeba terug naar huis.

 

Zaterdag

Kom je terug aan in Zaventem of Schiphol. Het is dan zaterdag voor Pasen, en na deze initiatiereis ben je klaar voor je wedergeboorte. Je bent door zo veel diepe ervaringen gegaan, je hebt jezelf op vele vlakken overtroffen en bent klaar voor een nieuwe fase in je leven!

Wees tegelijk zorgzaam met jezelf want je draagt nu veel licht in je. Gelukkig is er nog Paaszondag en Paasmaandag om uit te rusten, terug te landen, familie te zien bij het Paasontbijt en je koffer uit te pakken. Je krachtstenen en andere souvenirs zullen je helpen om je deze tijd in Namibië nog lang te herinneren!

PRAKTISCHE INFO EN INSCHRIJVEN: zie verder

PRAKTISCHE INFO BIJ INSCHRIJVING:
 

 • Om je in te schrijven:
  - betaal je 50% van de deelname prijs
  - stuur je je naam en adresgegevens via het contactformulier of mail

 • Je boekt je vliegreis zelf met Ethiopian Airways via Addis Abeba. Laat het weten als je daar hulp bij nodig hebt

 • Na inschrijving ontvang je de Packlist en het inschrijfformulier

IMG_5815.jpeg

Een ontmoetingsreis met:

 • CULTUUR: we ontmoeten inheemse vrouwen van verschillende tribes, van de Himba en de San (Bushmen) en leren over hun tradities, rituelen en ceremonies

 • AVONTUUR we rijden rond met een 4x4 busje en kamperen op buitengewoon mooie campsites in de wilde Namibische natuur of slapen in luxe Safaritenten met badkamer

 • WILDLIFE we gaan op safari in Etosha, het grootste wildpark van Namibië
 • NATUUR: Namibië is één en al ongerepte, totaal ongeschonden, wilde natuur,  waar praktisch alles nog groeit en leeft zoals in het begin der tijden

 • PREHISTORIE: we bezichtigen gravures en rotsschilderingen (Twyfelfontein Damaraland)

 • JEZELF: terug meer in verbinding met jezelf

 • JE SISTERS: we cultiveren Sisterhood met de vrouwen wie we dit pad samen aangaan en nemen geregeld de tijd om te delen in een vrouwencirkel.

JA IK GA MEE EN SCHRIJF ME NU IN
bottom of page